Βαρθολομιό

Ιστορία

Σας καλωσορίζουμε στο Βαρθολομιό το οποίο πριν από τη Φραγκοκρατία ονομαζόταν Βαλτοχώρι ή Βατραχοχώρι από την τοποθεσία που ήταν γεμάτη από βαλτολίμνια με βατράχια. Στη διάρκεια αυτής της Φραγκοκρατίας (1204-1430) το Βαλτοχώρι ή Βατραχοχώρι πήρε το όνομα Βαρθολομιό από τον Φράγκο ιππότη Βαρθολομαίο ΙΙ Γκύζη που διαφέντευε την περιοχή μας. Βρίσκεται σε απόσταση 70 χλ νοτίως της Πάτρας και πολύ κοντά στην Γλύφα ενώ σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή έχει 5.000 κατοίκους.

Παραλίες

Το Βαρθολομιό περιβάλλεται από πολύ ωραίες και καθαρές παραλίες και οι οποίες έχουν κατακτήσει τη γαλάζια σημαία ως ένδειξη καθαρότητας.


Ιαματικά Λουτρά Κυλλήνης

Τα Ιαματικά Λουτρά Κυλλήνης η αλλιώς Λίτζι είναι μια απείρου ομορφιάς παραλιακή και δασώδη περιοχή. Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα απέχουν 10χμ ανατολικά. Εκεί έχουν επί δεκαετίες σχηματιστεί σπάνιες αμμοθίνες με πυκνή βλάστηση. Τα Λουτρά είναι φημισμένα από την αρχαιότητα για τις ιαματικές του πηγές που τα νερά τους, οι αναθυμιάσεις και η λάσπη τους θεραπεύουν αρθριτικά, άσθμα και δερματικά.

Σημεία ενδιαφέροντος

Με αφετηρία το Βαρθολομιό μπορείτε να επισκεφτείτε πολύ ωραία κοντινά μέρη όπως:

  1. Η παραλία Αρκουδίου απέχει 1 χμ από τα ιαματικά Λουτρά
  2. Κάστρο Χλεμούτσι 10 χμ ΒΑ του Βαρθολομιού
  3. Μοναστήρι Αγίας Ελεούσας 3 χμ πριν την παραλία της Γλύφας
  4. Καθολική Εκκλησία 5 χλ Ανατολικά του Βαρθολομιού στη πόλη της Γαστούνης
  5. Ζάκυνθο μία ώρα από το λιμάνι της Κυλλήνης το οποίο απέχει 12 χμ Βορείως του Βαρθολομιού
  6. Κεφαλονιά μιάμιση ώρα από το λιμάνι της Κυλλήνης
  7. Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ήλιδος 20 χλ Ανατολικά του Βαρθολομιού
  8. Ολύμπια 45 χλ ΝΑ του Βαρθολομιού
  9. Ναός Επικούρειου Απόλλωνα 150 χλ ΝΑ του Βαρθολομιού
  10. Χωριά της Ορεινής Πηνείας. Χωριά που βρίσκονται χωμένα μέσα στο πράσινο. Η δε διαδρομή μέσω της Ορεινής Πηνείας προς τα χωριά του Ν. Αρκαδίας και Αχαΐας είναι καταπληκτική.